Vlees, vlees, vlees... - Reisverslag uit Villa Allende, Argentinië van Joris Bongers - WaarBenJij.nu Vlees, vlees, vlees... - Reisverslag uit Villa Allende, Argentinië van Joris Bongers - WaarBenJij.nu

Vlees, vlees, vlees...

Door: Joris

Blijf op de hoogte en volg Joris

05 April 2010 | Argentinië, Villa Allende

Ik had gehoord van mama dat veel mensen graag hoorde hoe het er op mijn werk aan toe gaat. Nu dus: vaak zorg ik dat ik daar om half 9 ben ongeveer want dan komen de meeste patienten. Ik loop eigenlijk met een soort van huisarts mee maar dan anders. Er komen dus niet echt mensen binnen met dikke verwondingen ofzo maar toch af en toe zijn er best serieuze dingen en 3 keer heb ik ook iets levensbedreigends meegemaakt. Op zich is dit zelfs beter dan in een ziekenhuis want nu kan de dokter mij heel veel uitleggen over van alles. En als hij iets ziet of hoort of voelt aan een patient dan kom ik dat meteen te weten en mag ik zelf ook vaak voelen. Alleen is de afgelopen 2 weken mijn vaste dokter op vakantie geweest waardoor ik met andere dokters mee moest werken. Wat ook niet erg was.

Nu was ik gebleven bij dinsdag de 23ste. Die ochtend ben ik met 3 mensen van het ziekenhuis naar een estancia gegaan om de kinderen daar voorlichting te geven over een aantal medische en tandarts zaken. Was op zich wel heel interessant, vooral ook omdat we daarna door reden op een super mooie weg door de bergen en langs een meer. Die dag erna was het een feestdag dus gingen we op dinsdag allemaal uit. Een voorbeeld van hoe aardig de mensen hier zijn: ik ging met Felipa voor een biertje en wat empanada´s vooraf. En omdat de Empanada´s zolang duurde hoefde we en niet voor de empanadas en niet voor het biertje te betalen. Ideaal dus.

Op woensdag niet naar werk gegaan omdat het dus een feestdag was, wel wat voorbereidingen gedaan voor een asado die avond omdat een van de zoons terug kwam uit Amerika na 3 maanden en 2 van de zoons terugkwamen uit een vakantie naar Zuid Afrika. Super chille asado vooral ook omdat ik best wel kon mee praten over Zuid Afrika.

Donderdag meegelopen met de dokter Ruben Umfuhrer(alle namen zijn hier best soms duits en italiaans en spaans enzo omdat Argentinie echt invloeden heeft uit de hele wereld: arabie, duitsland, italie, spanje, oosteuropa, enz...). ´s Avonds hadden we het afscheidsfeest van Marlies met wie ik hier ben aangekomen. Haar moeder, mijn moeder(goede vriendinnen van elkaar) en een meisje hadden een toneelstukje
gemaakt waarin ze mij en haar imiteerden. Mijn moeder had mijn kleren aan en volgens de anderen deed ze het echt precies. Iedreen was het er daarna ook over eens dat Gringha en Claudia(die van mij) de chillste families waren om mee samen te leven!

Vrijdag ´s avonds pizza gegeten ergens op een dak van een hostel maar de pizzas zijn hier heel smerig dus dat was niet echt een succes.

Het weekend daarna zijn we met alle vrijwilligers naar La Cumbre gegaan om daar in cabanas(huisjes) te kamperen. La Cumbre is een heel mooi gebied rondom Cordoba heen. Het was wel chill met zwembad en alles maar het gebied daar omheen was ik al eens met broers van mij heengegaan dus was het voor mij niet echt een succesweekend. Wel voor de 2de keer zelf met een Australische gast een asado gedaan. EN ik moet zeggen het vlees was goed te eten!

Vorige week maandag was mijn laatste werkdag op mijn andere project omdat we besloten hebben niet meer te gaan. De kinderen werden zo brutaal en de tia´s deden er niks aan waarop het voor ons onmogelijk werd om nog redelijk met de wel goed gedragende kinderen te spelen. Zo was er bijvoorbeeld op die dag echt een grote brand op het terrein en geen een tia durfde of wilde gewoon iets tegen de kinderen zeggen dat ze er niet heen moesten gaan. Op zich best sneu dat het zo moet gaan want je weet eigenlijk bijna zeker dat het met die kinderen gewoon het zelfde gaat aflopen zoals het met hun ouders is gegaan.Drugsverslaafden en criminelen enzo, want de helft van alle kinderen die ouder zijn dan 11 zitten daar al dagelijks aan de wiet. ´s Avonds wel een heel goedkoop en chill diner gehad met een paar mensen want het was helft van de prijs en op een plek die uitkeek over heel Cordoba by night! Heel mooi.

Dinsdag heb ik ´s ochtends met de tandarts gewerkt wat op zich leuk was maar niet heel interessant dus ik weet zeker dat ik geen dentologie ofzo ga studeren. ´s Avonds wel een heel chill afscheidsdiner van een Engels meisje dat hier tegelijk met mij aankwam gehad. voor 50 peso´s heb ik de hele avond zo veel mogelijk vlees van de asado mogen eten, wat hier bij mij echt super goed erin gaat, behalve chincullinis ofzo, een soort kleine slierten vlees die echt niet te verteren zijn. Voor de rest vind ik al het vlees lekker!

Woensdag standaard dagje gehad maar ´s avonds een asado met alleen 4 zoons en een vriend gehad. EN ECHT ZONDER TE LIEGEN, de allerlekkerste kip ooooooit op, en dat gewoon thuis. Echt ik kan niet meer zonder al dat vlees en de rooie wijn die erbij hoort als ik weer thuis kom. Net als de maté trouwens, de dulche de leche, de fernet con coca en de milanesa´s.

Donderdag was het hier al Semana Santa, een soort van ons Pasen. Wat hier best groot gevierd wordt en wat ik ook al merkte want het was heel rustig in het ziekenhuis(dat is het trouwens ook met slecht weer, mensen in Argentinie hebben blijkbaar alleen zin om naar het ziekenuis te gaan alshet niet regent). Donderdag dus mn slaaptekort ingehaald. Vrijdag was weer een nationale feestdag dus heb ik vooral met Claudia haar vroegere reizen doorgekeken naar mooie plekken waar ik ook naartoe kan dan. Daarna naar een klooster gegaan om wat te eten met een priester(Hans zijn werkplek).´s Avonds wat gedronken met alle vrijwilligers die niet aan het reizen waren vanwege het lange weekend.

Zaterdag vooral met Hans mijn Duitse broer rondgehangen. Eerst een lunch gehad met de priester van de dag ervoor en een Duitse man. Daarna gevoetbald met locals hier en ´s avonds met hem uitgaan. Contacten maken hier is heel makkelijk, je slaat gewoon een arm om iemand heen, vraagt hoe die heet en zegt dat jij uit holland komt en je hebt de kans voor de rest van de avond een nieuwe vriend te hebben, vandaar dat mijn telefoon ook vol staat met Argentijnse nummers die ik me echt totaal niet kan herinneren.

De zondag erna met de hele familie maar weer eens een asado gehouden(wat ik helemaal niet erg vond), daarna paaseieren gezocht en voor de rest een beetje spellen met hun gedaan(pingpong en kaarten).

Vandaag alweer over de helft van mijn tijd hier heen(dat was gister precies namelijk) en ik heb het nog prima naar mijn zin! Ik heb nu trouwens ook wat foto´s van eerder er op geknald, dus doe de moeite en kijk die ook even. Verder ga ik over 2 en halve week al reizen.
Wat nu vast staat(in mijn hoofd) is dat ik de 23ste naar Rosario ga, de stad waar Lionel Messi, Che Guevara en de Argentijnse vlag is geboeren. Dan blijf ik daar een dag waarop ik de nacht gebruik om naar Buenos Aires te gaan, daar kom ik aan de 25ste ´s ochtends. Die dag wil ik eenv oetbalwedstrijd gaan kijken. Dan blijf ik daar tot 1 mei. Om onder andere koninginnedag te doen op de Nederlandse ambassade wat heel lachen schijnt te zijn! Ondertussen ga ik 2 dagen naar Montevideo, de hoofdstad van Uruguay, wat heel dichtbij is voor Argentijnse begrippen, slechts acht uur in de bus. Dan vertrek ik 1 mei naar Bariloche waar ik samen met een ander Nederlands meisje, daar parken kan bezoeken. Afhangend van hoe mooi het daar is blijf ik daar een tijdje, waarna ik naar El Calafate ga. Daar kun je 2 dagen rondhange¨n: 1 dag op een boot naar de grootst bezoekbare gletsjers ter wereld, en de dag erna daaromheen lopen. En daarna wil ik nog naar El Chalten, waar je heel vet kunt hiken dus dat wil ik ook doen.
Wat ik daarna ga doen(ik zit dan ongeveer op half mei) is niet helemaal zeker maar ik denk dat ik daarna naar het noorden van Argentinie ga voor Salta, Tucuman en Jujuy(en een vette erosievalei daar dichtbij). Ik wil daarna als ik tijd heb naar Peru voor Machupichu en Cuzco en daarna weer terug voor de laatste week in Argentiie(Iguazu watervallen en Buenos Aires wederom) en dan op tijd terug voor het WK in Nederland! Ik het er zin an, jongen!

• 05 April 2010 - 20:25

NIcky:

Nu ben ik volgens mij de eerste haha... Wat fijn dat je het nog steeds leuk hebt. Ik vind het nog steeds leuk om te lezen wat je allemaal mee maakt. Jesse en ik gaan dit jaar naar India..Vet he!? Weer wat cools om naar uit te kijken... Kus Kus geniet nog lekker

• 05 April 2010 - 20:26

Lisa:

YES eindelijk ben ik gewoon een x eerste in plaats van laatste! in twee dagen tijd gewoon 2 berichten erop geknald en ook nog gebeld (alleen beetje jammer dat jij niet opnam!;)) dus nu ben ik officieel jou beste vriendinnetje (toch?!:D) nou het klinkt allemaal weer hartstikke gaaf en ik ben nog steeds jaloers. als je terug bent gaan we even flink knuffelen hoor, want ik mis je wel! dikke kus xxxx

• 05 April 2010 - 20:27

Lisa:

Oke, ik ben dus niet de eerste, echt stom. haha! X

• 06 April 2010 - 11:30

Bastiaan:

He Joris,

Het klinkt echt mega mega mega vet allemaal. Jij doet gewoon even Zuid-Amerika in 3 weken? :P

Ik vraag me alleen af wat een Asado is en wat empanada´s zijn?? Zoiets als een barbeque en nacho's?

• 06 April 2010 - 15:23

Merel:

Al die asado's...
    Ik wil ook een asado als je terug komt!!! Woow!!!

Kus!!

• 06 April 2010 - 20:05

Beste man,
    ja dat lees je goed! Het duizelt mij als ik al die plaatsnamen en andere leuke plekjes lees in je verslag. Volgens mij kom je daar goed aan je trekken. Ik denk dat het een verstandige keuze is dat je niet meer kiest voor die tia's met die kinderen etc etc. Soms moet je een cultuur accepteren zoals die is. Wel bijzonder dat je daar doktersassistent kunt zijn op de wijze zoals je dat beschrijft. Ik weet ook niet wat een asado is, het klinkt als lekker en goed terwijl ik er eigenlijk een andere woordassociatie mee had :) He buurman vele verhalen die goed klinken toch even een tip: Geniet er van; wees alert en pas op jezelf. Overigens ik weet niet of die ambassade daar nog wel poen krijgt voor al die drankjes daar is hier in den Haag nog al herrie over. Maar als je de kans krijgt, proost en tot schrijfs. Marian en Hans en ook onze vriend Pjottr.

• 06 April 2010 - 20:05

Beste man,

• 06 April 2010 - 20:07

Hans:

Oke Joris foutje bij het plaatsen van de reactie. Ik bedacht nog even maak eens een foto van de Asado !!
    Doei Hans.

• 07 April 2010 - 16:57

Joep:

He bonkers,

Eigelijk wel relax dat je verschillende werk velden krijgt te zien. Ervaring is altijd goed he!
    En wtf, hebben ze daar 100 nationale feestdagen of zie ik dat nou verkeerd. Was dat in Nederland maar zo. Maar daar zullen ze er wel meer reden toe hebben.

Heb wel weer zin om snel samen een biertje (kratje) te doen:P. Echt nu begin ik het wel te missen!

xx Joep

• 07 April 2010 - 18:04

Bas:

hey mooiboy :P

haha goed man dat je het daar na je zin hebt en mooie ervaringen op kan doen. denk dat papa jaloers op je is :P
    echt leuk om al die verhalen te lezen.
    ik hoop ook dat we zaterdag even kunnen bellen om al een mooi voor proefje te zijn op je verjaardag.
    verder begint de tenniscomptitie nu weer :P is denk ik 10 jaar gelden dat ik zouden jou daar aan mee heb gedaan :P dus da word wel wennen.
    heel veel plezier nog en ik kijk uit na je volgende berichtje.

xx, Bas

• 09 April 2010 - 10:24

Gerry:

Hoi die bijna jarige Joris, vanuit Mill vele felicitaties met je 19 tiende verjaardag, maak er een echt Argentijnsfeest van dan zal het vlees en de drank niet ontbreken.
    Veel plezier en groetjes,

Hent, Gerry, Eef en Tomas

• 09 April 2010 - 18:56

Oma:

Joris, op de eerste plaats van al van harte gefeliciteerdmet je 19e verjaardag,een hele leuke dag en dat er nog heel veel mooie jaren gaan komen.Ik zou toch zo graag je stem willen horen.Maar je bent nu al over de helft, dus... . Ik ben blij dat je het heel leuk hebt en dat je nog een fijne tijd mag beleven.Veel nieuws is er hier niet, het weer is lang slecht geweest en eindelijk komt er de nu lente aan.Zondag doet Hélène de communie en wordt er gebeden voor opa. Dus zondag vieren we een klein feestje, en drinken we natuurlijk een glaasje wijn ook ter ere van jouw verjaardag.
    Met pasen hebben wij ook weer paaseieren verstopt,en we vonden nog eieren van vorig jaar!!!
    Joris heel veel lieve groetjes en een dikke kus. Oma

• 09 April 2010 - 20:33

Rowie:

haa broerke.

nog steeds naar je zin gelukkig.
    Als ik zo naar de foto's kijk en de verhaaltjes lees, zou ik daar ook wel willen zitten.
    maarja ik heb jou kamer ook nou ingepikt dus dat is ook wel weer fijn.
    Hee joris,
    ik heb weer pww ik hoooop dat ik hem goed maak dus moet nu even gaan leren , haha.

heeel veeel kusjes
    jezus Rowie.

• 09 April 2010 - 20:53

Margot:

heeee joris! lache om je verhalen te lezen man. Ik zit nu in iguazu... ben vandaag naar de argentijnse kant van de watervallen gegaan, is echt amazing. Kan het niet uitdrukken in woorden ik kan alleen 1 ding zeggen, GA ERHEEN!!! haha... grappig om je plannetje ook te horen! we meeten ongeveer rond 4 mei ofzo in Bariloche toch? want begin mei zit ik als het goed is nog in Mendoza..... ik weet het allemaal ook nog niet precies maar dat is denk ik het plan. Ik wil trouwens ook wel mee hikken! Super vet. Ik heb trouwens een tip neem een hi member card. Alle vette hostels zijn van hostelinternational en je krijgt dan 10 procent korting op overnachtingen en geloof ik dan ook op activiteiten, ik maak er vet veel gebruik van! tijd gaat wel echt tering snel. Ik ga zondag op naar brasil.. ook vet zin in! Enjoy your time there, still in cordoba! And see you in bariloche! xxxxx

• 10 April 2010 - 10:51

Tjeu:

Genieten. ;)

• 11 April 2010 - 00:30

Mirjam:

Ha jarige Job,
    Vanuit Ourense (Spanje) feliciteer ik je van harte met je 19e verjaardag! Ik hoop dat je daar een gezellige dag van kunt maken. Ik ben nu met 33 leerlingen en nog 2 docenten op uitwisseling in Spanje. Morgen gaan we bij de headmaster barbecuen en moeten we veel vlees eten :) Just like you.
    Veel plezier weer gewenst de komende tijd!

• 11 April 2010 - 09:44

Jacques:

Joris, op de eerste plaats gefeliciteerd met je verjaardag. Wij zijn intussen weer vanuit zomerse omstandigheden terug in een voorzichtig voorjaar. Brrrrrr.
    Ik lees allemaal termen die ik niet precies snap, maar uit alles maak ik op dat je stevig met de inwendige mens bezig bent. Volgens mij moet je aan het uitdijen zijn. Verder klinken je reisplannen erg goed.
    Ik begrijp dat je onze tandarts niet gaat worden. Oké, daar zullen we mee leren leven.
    Groet,
    Jacques

• 11 April 2010 - 10:23

Marian En Hans:

Dag Joris,
    van harte gefeliciteerd met je verjaardag. We hopen dat je daar wat beter weer hebt dan hier en staat namelijk een koude noorder wind. We lopen dadelijk nog even naar Thos want daar is de competitie weer begonnen. Nogmaals maak er een fijne dag van en tot schrijfs.
    Marian en Hans en vriendje Pjottr

• 11 April 2010 - 11:16

Anja:

Hoi Joris.
    Van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag.Is er een taart voor je gemaakt?Hoe wordt een verjaardag daar gevierd?Vast iets anders dan hier.In ieder geval met meer zon dan nu hier het geval is.De wolkjes drijven al weer binnen.Dat wordt dus niet in de bikini liggen vandaag.Wel goed weer om in de tuin te werken,ga daar dus zo dadelijk weer mee verder.Geniet nog,de langste tijd zit erop.Liefs Anja.

• 11 April 2010 - 12:17

Frank:

Van harte gefeliciteerd Joris met je verjaardag. Een bijzondere ervaring om dat in Argentinië te vieren. Dat er nog heel veel mooie verjaardagservaringen mogen komen. Ik geniet van je verhalen.

• 11 April 2010 - 14:11

Annet:

Joooris! Gefeliciteerd! Ga je het op een mooie manier vieren daar?! Heel gaaf al je verhalen en plannen voor de komende weken! Lekker eten en drinken en feesten en nog dingen leren ook! Top!
    Geniet ervan xx Annet

• 11 April 2010 - 15:19

Emile, Kars En Anja:

Joris,

Proficiat met je verjaardag jongeman en nog vele jaren met veel reizen :-)

• 11 April 2010 - 15:31

Bastiaan:

Hey Joris,

Gefeliciteerd met je verjaardag. Geniet er van.

• 11 April 2010 - 17:21

Niels Eimers:

Vlees rocks! (H) Zonder vlees heeft mijn leven geen zin meer :$ Trouwens echt zwaar vet dat we zaterdag met ons allen met jou aan de telefoon zaten :D Hopelijk bevalt het reizen net zo goed als jouw vrijwillegerswerk en zo niet, beter zelfs :D

• 11 April 2010 - 18:39

Jeanne:

Hoi Joris,

Allereerst van HARTE GEFELICITEERD met je verjaardag. Je maakt, zo te lezen van alles mee en het klinkt goed. Een superervaring. Je gaat ook nog reizen en ik wens je dan ook nog een hele goede en fijne (reis)tijd toe. Geniet ervan!!!!!!!!!

Jeanne.

• 11 April 2010 - 19:10

Maarten En Ingrid:

HOI joris,

Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag.
    Maak er een gezellig feestje van.We proosten hier op jouw.

Maarten en Ingrid

• 11 April 2010 - 19:53

Mieke :

Hé Joris, Van harte!!
    Klinkt allemaal erg goed waar je mee bezig bent. Hopelijk wordt vandaag je verjaardag op een bijzondere manier gevierd. Met zeker Quilmes en Fernet!! Geniet nog van de tijd die je daar hebt.

• 11 April 2010 - 21:18

M@rion:

Proficiat Joris! Fijn dat je samen met je vrienden digitaal hebt kunnen proosten op je verjaardag. We lezen je reisverslagen met genoegen en merken wel dat je enorm geniet.
    We wensen je nog een hele fijne tijd toe.
    Gr, John en M@rion

• 22 April 2010 - 20:21

Marijke:

Heey Joris,

Succes met je laatste werkdag. Zal heel bijzonder zijn om 't traject al weer af te sluiten. De tijd vliegt. We weten van je dat je enorm veel zin hebt om te reizen en ik hoop dan ook dat je zowel de afsluiting van je project als 't afscheid van je gastgezin op een goede manier kunt doen. Er zal ongetwijfeld weer een asado plaatsvinden.... Succes met je eerste reiservaringen. Wees voorzichtig en geniet bovenal! We kijken uit naar je eerste reisverslag.
    Liefs, Marijke